"LILLE TEKTONISK PLADS"


2016, HIRTSHALS, DANMARK

"Lille Tektonisk Plads" er opkaldt efter de bevægelige tektoniske plader i jorden, der forårsager jordskælv og vulkanudbrud. Værket er opbygget som en stor granit platform skabt af mange dele som kæmpe brudstykker. 400 tons rå granit, svæver på lys. På kanten står en vild løve, også udhugget i granit. Store bølgende egeplanker danner bænke. Pladsen fremstår som rene rå naturmaterialer med saft og kraft.

Claus Ørntoft har selv kløvet og bearbejdet delene til platformen i et granitbrud i Sverige. Her blev pladsen tegnet op og hugget ud. Derefter blev det færdigbearbejdet på kunstnerens værksted ved Mygdal.

Pladsen fremstår nu som et stenlandskab midt i byen. Når mørket falder på, lyser sprækkerne mellem brudfladerne op så man får en fornemmelse af en levende undergrund. Pladsen blev indviet i marts 2016.

 

Uddrag fra idebeskrivelsen
"Idéen om at bearbejde Karens Plads i Hirtshals med store granitplader, en bænk i bølgeform og en løve (som en arketype, billede på en kraft som er svær at styre) - i ekstrem bevægelse, med potentiel energi som når man trækker og spænder en bue tilbage - kom efter at have besøgt pladsen flere gange.
Hirtshals ligger udsat i forhold til naturkræfterne, både vinden og havet har altid givet udfordringer. Det ville ikke være rigtigt med en blød, sød og ”friseret” udformning aF en plads midt i hjertet af byen, lige ved havnen og serveringsstederne. Det er i mine øjne nødvendig med en direkte og voldsom fortælling på dette sted, for at oplevelsen kan ”brænde igennem”.

Claus Ørntoft

 

AFSLØRING AF PLADSEN DEN 26. APRIL 2016

MARTS-APRIL 2016 - PLADSEN FÆRDIGØRES, OG BÆNKEN LAVES OG MONTERES

DECEMBER 2015 - PLADSEN FLYTTES FRA MYGDAL TIL HIRTSHALS

NOVEMBER 2015 - HUGGEPLADSEN I MYGDAL
PLADSEN ER KLAR TIL OPSÆTNING I HIRTSHALS

JULI-AUGUST 2015 - HUGGEPLADSEN I MYGDAL

MARTS-APRIL 2015 - HUGGEPLADSEN I MYGDAL

JANUAR 2015 - HUGGEPLADSEN I MYGDAL

HUGGEPLADSEN I MYGDAL. GRANITPLADERNE TIL PLADSEN KLARGØRES

STENBRUDDET I SVERIGE. GRANITPLADERNE TIL PLADSEN KLØVES

MODELLERING AF LØVE I FULD STØRRELSE I KINA

BILLEDMANIPULATIONER AF LILLE TEKTONISK PLADS

DE FØRSTE SKITSER OG LØVEMODEL I 1:12

Billedhugger laver granittorv

TV2 Nord Salto indslag fra den 23. februar 2016

Billedhugger laver granittorv

Nordjylland Live indslag fra den 27. august 2015